Over

Abstracte Collages / Zeefdrukken

Het zien van bijzondere hoekjes, lijnen en schaduwen is de bron van inspiratie* voor het maken van een foto van een gebouw, een stellage of een object met een opvallend lijnenspel.

De foto wordt in zijn geheel gebruikt, of er wordt een onderdeel uitvergroot. Door delen weg te laten en alleen de restvormen te gebruiken is het niet meer geheel duidelijk waar je precies naar kijkt. Deze vervreemding wordt vaak nog vergroot /versterkt door het gebruik van oneigenlijke kleuren of structuren en door toepassing van verschillende soorten papier, zoals: folie,  tape, karton, mat, glanzend of papier met patronen.

Diepte wordt gecreĆ«erd door gebruik te maken van lijnperspectief en vlakken. Niet door het gebruik van schaduwen.  Achtergrond en restruimte kunnen in elkaar over lopen: zodat er een abstractie van de werkelijkheid ontstaat in de vorm van een papieren collage of zeefdruk.

Het werk is vaak monumentaal te noemen. Ook al zijn ze soms klein. Het grootste werk is hooguit 80x100cm. Dat komt doordat de indruk ontstaat dat de vormen buiten het papier verdergaan.

Na schuiven met het papier wordt een definitieve compositie gekozen. Vaak is dat weer aanleiding voor een nieuw werk en ontstaat er een serie.

Een eindeloos spel van geometrie en compositie.

Ans Schrieks, januari 2019

*Inspiratiemomenten:

2019: Lopend door een straat bij mij om de hoek zie ik de schaduwen van de muren van de gebouwen op de straat. Mooie geometrische vormen op straat. Inspiratie voor een nieuwe serie.

2018: Lopend door de gang van een hotel in Malaga zie ik de schaduwen over het tapijt waardoor nieuwe geometrische vormen ontstaan wat mooie kleurovergangen oplevert.

2017: Liggen aan het zwembad van een hotel in Cartagena Colombia zie ik door het glazenwindscherm de schaduw van het gebouw dat naast het hotel staat. Dat levert een al bijna abstract foto op. Inspiratie voor het maken van een collage en een zeefdruk (zie 2017 Pool).