Inspiratie

Foto, Collage en Zeefdruk

Het zien van bijzondere hoekjes, lijnen en schaduwen is de bron van inspiratie* voor het maken van een foto van een gebouw, een stellage of een object met een opvallend lijnenspel.

De foto wordt in zijn geheel gebruikt, of er wordt een specifiek deel uitvergroot. Door bepaalde delen weg te laten en/of alleen gebruik te maken van de restvormen wordt het et niet volledig duidelijk waar men precies naar kijkt. Deze vervreemding wordt vaak nog vergroot /versterkt door het gebruik van oneigenlijke kleuren of structuren.

Diepte wordt gecreëerd door gebruik te maken van lijnperspectief en vlakken. Niet door het gebruik van schaduwen.  Achtergrond en restruimte kunnen in elkaar over lopen: zodat er een abstractie van de werkelijkheid ontstaat in de vorm van een collage met plakfolie of zeefdruk.

Het werk kan vaak als monumentaal worden beschouwd, zelfs als het klein is (de kleinste serie bestaat uit drie werken van 30×45 cm). Dit komt doordat de indruk wordt gewekt dat de vormen buiten het papier doorlopen.

Na schuiven met het papier wordt een definitieve compositie gekozen. Vaak is dat weer aanleiding voor een nieuw werk en ontstaat er een serie.

Een eindeloos spel van geometrie en compositie.

Ans Schrieks, mei 2021

*Inspiratiemomenten:

2019: Lopend door een straat bij mij om de hoek zie ik de schaduwen van de muren van de gebouwen op de straat. Mooie geometrische vormen op straat. Inspiratie voor een nieuwe serie.

2018: Lopend door de gang van een hotel in Malaga zie ik de schaduwen over het tapijt waardoor nieuwe geometrische vormen ontstaan wat mooie kleurovergangen oplevert.

2017: Liggen aan het zwembad van een hotel in Cartagena Colombia zie ik door het glazenwindscherm de schaduw van het gebouw dat naast het hotel staat. Dat levert een al bijna abstract foto op. Inspiratie voor het maken van een collage en een zeefdruk (zie 2017 Pool).